THY self check-in kioskları * |
Çevrimiçi check-in yapmak için uçtuğunuz havayolu şirketinin internet sayfasına ya da akıllı telefonunuzdaki uygulamasına gitmeniz ve "Check-in" bölümüne girerek, karşınıza çıkan adımları sırasıyla gerçekleştirmeniz gerekiyor.
Çevrimiçi check-in işlemi genelde havayolu şirketine göre değişmekle birlikte uçuştan 24 ila 72 saat öncesinde erişime açılıyor. Çevrimiçi check-in işlemini gerçekleştirebilmek için bilet numaranızı ya da PNR (Passanger Name Record / Yolcu İsim Kaydı) kodunuzu bilmeniz gerekiyor. Ad ve soyad bilginizle birlikte bu numara ya da kodu giriyorsunuz.
Check-in için sizden istenen bilgileri girdikten sonra kimi havayolu şirketlerinde koltuk seçimi sayfası açılıyor. En iyi koltuklar önceden seçilmiş ya da seçime kapalı olacaktır. Çevrimiçi check-in her ne kadar vakit kazandıran bir işlem olsa da, bu ufak bir dezavantajdır.
Koltuk seçiminin yanısıra ek bagaj hakkı satın almak isteyip istemediğiniz ya da ücretli ikram sunan bir havayoluysa, yiyecek menüsü alıp almayacağınız soruluyor. Kimi havayolları bagaj ya da seyahat sigortasını da bu işlem sırasında ücretli satmaya kalkışabilir. Evet ya da hayır seçtikten sonra işlemi tamamla düğmesine basıyorsunuz ve ekrana QR (karekodunuz) geliyor. Bu karekodu kaydedip, ister galerinize saklıyorsunuz, ister ekran görüntüsünü alıyorsunuz, ister PDF dosyası biçiminde indirip yazıcıdan çıktısını alıyorsunuz.
QR kodla, uçağa biniş uygulaması henüz her havalimanında yok. İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya vb çıkışlı uçuşlarda rahatlıkla kullanılabilse de özellikle Anadolu'nun kimi küçük havalimanlarında bu hizmet kullanılamıyor.
Bu durumda, çevrimiçi check-in yaptıktan sonra havalimanındaki kiosklardan (check-in otomatları) ya da check-inli yolculara ayrılmış özel kontuarlardan biniş kartı alabilirsiniz. Eğer kiosk kullanıyorsanız, burada gerekli bölüme bilet numarası / PNR kodu girişi yaparak ya da pasaport / kredi kartı vb taratarak onaylanmış check-ininizi görüntüler ve biniş kartınızı yazdırarak teslim alabilirsiniz.
Karekod ya da kiosklardan edinilmiş biniş kartları en çok kargoya bagaj vermeyen yolcuların işine yarar. Yanınıza yalnızca el bagajı alıyorsanız telefonunuza kaydettiğiniz karekodla ya da kiosklardan aldığınız biniş kartıyla doğruca uçağın kapısına gidebilirsiniz. Uçuşa en az 2 saat önceden gelmesi gereken yolcuların aksine, çevrimiçi check-in yaptırdıysanız 45 dakika kala bile uçuşa gelebilirsiniz.
Eğer çevrimiçi check-in yapmanıza ve kiosklardan biniş kartı almanıza rağmen biletinize bagaj ekletmek ve kargoya bagaj vermek istiyorsanız "bagaj teslim" kontuarlarına gitmeli ve bagajınızı vermelisiniz. Bagajınız belirlenen boyutlara uygunsa bu işlem için ek ücret ya da ceza ödemezsiniz.
Yalnızca kendiniz için değil, birlikte seyahat edeceğiniz yolcular için de çevrimiçi check-in yaptırabilirsiniz. Bilet numarası ya da PNR kodunu bilmeniz yeterli. Ancak uçağa binişte kimlik kontrolü herkes için yapılacaktır.
Eğer kendi çevrimiçi check-in işleminiz sırasında bir koltuk seçimi yaptıysanız ama daha sonra değiştirmek istiyorsanız, biniş kartınızı yazdırmadan önce bunu kontuar görevlisine söylemeniz yeterli olacaktır. Müsaitlik doğrultusunda yeriniz değiştirilecektir. Eğer pencere kenarı ya da acil çıkış hizasındaki geniş bacak aralığına sahip koltukları istiyorsanız, havalimanına erken gidip bu koltuklar kapılmadan check-in işleminizi kontuarlarda yaptırmalısınız. Zira bu tür koltuklar, çevrimiçi check-in'e kapalıdır.
Yazının başında da dediğim gibi, düşük bütçeli havayolu şirketlerinde çevrimiçi check-in işlemini bilgisayar ya da akıllı telefon uygulaması üzertinden yapmalı ve biniş kartınızı yanınızda hazır bulundurmalısınız. Aksi halde bilet fiyatına yakın bir miktarda ücreti, havalimanındaki check-in işlemi sırasında ödeyebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder