Ukrayna'da kahvaltılar böyle... |
Ukrayna’nın en meşhur yemeklerini say deseniz pek fazla bir şey sayamam ama elleri lezzetli bir kere! Ne yapsalar çok güzel yapıyorlar. Zaten çok karma bir mutfakları var. Kendi yemeklerinin yanısıra Kırım, Rus, Ermeni, Gürcü ve Avrupa mutfağından da çok sayıda yemek almışlar. Ukraya'ya giderseniz şehirlerde ne kadar çok Çin ve Japon restoranı olduğunu görecek; epeyce şaşıracaksınız. Nedense Ukraynalılar suşiyi pek seviyor... Ukraynalıların kendilerine özgü pek çok içecekleri de var elbette. Horilka dedikleri votka bunların başında geliyor. Sırasıyla hepsine değinilecek efendim…
Damak çatlatan borç çorbası |
Ukrayna’nın diğer meşhur çorbaları arasında Rosolnyk ve Solyanka’yı sayabilirim. Salatalık turşusu ve etle yapılan ekşili acılı değişik tatlar her ikisi de. Domuz etsiz çeşidini bulamadığım için tatma fırsatım olmadı ama bundan hiç de şikâyetçi değilim zira her yemeğimde borç çorbası içmekten gayet memnundum!
Borç çorbasının da içinde ilk et görüşümde irkilmiş; sorunca sığır olduğunu öğrenince rahatlamıştım. Ama bir başka restoranda sorduğumda ise domuz eti yanıtını aldım. Bu konuda hassassanız ihtiyatlı olmakta ve Ukrayna’da her yediğiniz etin türünü önceden sormakta yarar var. Domuz eti çok yaygın kullanılıyor. Hatta geleneksel olarak sığır etiyle yapılan gulaş gibi yemekler bile domuz etiyle pişiriliyor. Herhalde ucuz diye…
Geleneksel yemekler salaş mekânlarda bulunuyor Smetanalı vareniki, deruni ve kaşa |
Çeşit çeşit varenikilerden sonra aklımda kalan bir diğer yemek deruni (deruny). Patates mücveri diyebileceğim bu lezzetli yemek de Ukraynalıların her şeye eklediği smetana’yla servis ediliyor. Bir tür tavuk sarması olan kotleta po-kyivsky (Kiev tavuğu) ve düpedüz bizim lahana sarmasının aynısı olan holubtsi de tadını unutamadığım yemeklerden.
Bir de Ukraynalıların çokça tükettiği kaşa var. Karabuğdaydan yapılan bir tür pilav olan kaşa, bana çok tatsız tuzsuz geldi. Ne kadar tuz, biber de eksem bir şeye benzetemedim tadını. Fakat Ukraynalılar ayıla bayıla yiyor. Ruslardan sonra (yılda kişibaşı 15 kg) dünyanın en çok karabuğdayını tüketmelerine (yılda kişibaşı 12 kg) neden oluyormuş bu kaşa sevdaları.
Ukraynalılar Canan Karatay’ı mı dinliyor bilinmez ama pek ekmek tüketmiyorlar. Ben de Türkiye’de ekmek tüketmeyenler tayfasından olmama rağmen Ukrayna’da birkaç kez bu kuralımı yıktım. Yukarıda değindiğim pampuşki, borç çorbasının yanında verilen yumuşak puf gibi bir ekmek. Üzerine yağlı-sarımsaklı bir sos döküldükten sonra biraz da dereotu ve/veya maydanoz serpiştirilmesi âdetten.
Kırım mutfağı da Ukrayna kültürünün bir parçası |
Ukrayna’da yüzde yüz Ukrayna’ya ait diyebileceğim herhangi bir tatlı yemedim. Bu konuda yorum yapacak bir durumda değilim. Ama yediğim mozaik pastalar, pudingler, tiramisular ve pastalar on numaraydı. Ukrayna’nın pek çok yerinde ve özellikle İlbav’da (Lviv) çok sayıda strudel dükkânı görebilirsiniz. Avusturya-Alman mutfağından gelen bu lezzet Ukrayna’da çok tutuluyor.
Gelelim içeceklere… Öncelikle şunu söylemek isterim ki Ukrayna’da insanlar habire votka falan içmiyor. Votka özellikle ısınmak için içilen bir kış içeceği. Bizdeki gibi meyvesuyu, kola, enerji içeceğiyle falan karıştırarak değil, sek içiliyor. Ukrayna’nın en önemli votka üreticilerinden Nemiroff’un ballı biberli votkasını her baba yiğit içemiyormuş…
Bir diğer önemli içecek kvas… Ekmeğin mayalandırılmasıyla yapılan bu çooook düşük alkollü içki, alkol düzeyinin düşüklüğünden dolayı alkollü içkiden bile sayılmıyor. İçinde aşağı yukarı sirkede olduğu kadar alkol var. Denedim ama tadı bana çok da çekici gelmedi. Arjantin bardak diye tabir edilen dev bardaklarla servis ediliyor. Genelde her restoran kendisi üretirmiş kvasını. Ukraynalıların elinden düşmüyor.
Her yemeğin gramajı fiyatın yanında yazıyor |
Bir de garsonlar dil bilse çok iyi olacak ama restoranlarda uygulamalar harika. İngilizce konuşan olmadığı için neredeyse her yerde menülere İngilizce bilgiler de eklenmiş. En azından böyle iletişim kurmayı başarabiliyorsunuz.
Ukrayna'da kahve ve tatlı kültürü de pek gelişmiş diyebilirim. Kullanılan kakao ve kahvelerin kalitesi genel olarak çok iyi diyebilirim. Bir ülkede kahve ve çikolata kültürü ne kadar gelişmişse ithal edilen ürünlerin kalitesi de o ölçüde artıyor. Dolayısıyla yapılan her şey çok leziz oluyor. Özellikle İlbav (Lviv) merkezli zincir kahve ve çikolatacıların şubelerini pek çok büyükşehirde görebilirsiniz. İnsanlar bu çikolatacılara gidip bardak bardak sıvı çikolata içiyor; kiloyla çikolata satın salıyor.
Çay, kahve ve çikolata Ukrayna'da çok önemli |
Çayı biz Türkler gibi demleme usulü içiyorlar. Masalara öyle bardakla fincanla değil; çaydanlıkla servis ediyorlar. Yanında bizden farklı olarak kuru üzüm, reçel, bal, marmelat vs sunuyorlar. Ben ilk kez gördüm. Normalde çayı şekersiz içtiğim için bal + çay bana biraz ağır geldi ama yine de fena değildi.
Bir diğer harika gelenek de, menülerde her tabakta kaç gram yemek olduğunun not düşülmesi. Örneğin tabağınız et, pilav ve yeşilliklerden oluşan bir yemekse etin, pilavın ve salatanın kaçar gram olduğu menüde yazılı. İstisnasız her yerde gördüm bunu. Sanıyorum ki Ukrayna’da yasal bir zorunluluk.
Türkiye’de herkesin hayatında en az bir kez başına gelmiştir: Pek cakalı, pek havalı adı menü kartına sığmayan “bilmemne yatağında, bilmemneyle marine edilmiş, bilmemneli tavuk” diye sipariş ettiğiniz şey, tepsi kadar kocaman bir tabakta gelir ama siz parmak kadar bir et parçası ve üç yaprak yeşillikle karşılaşıp şoka girer; masadan aç kalkarsınız. İşte Ukrayna’da böyle kötü sürprizlerle karşılaşmanız çok zor. Çünkü siparişinizi vermeden önce neyle karşılaşabileceğinizi biliyorsunuz. Umarım aynı yasal düzenleme bize de ithal edilir.
Kahve ve tatlı kültürü oldukça gelişmiş |
Ukrayna'da füzyon mutfağını bile tadabilirsiniz |
***
Bu yazı, Ukrayna'ya gideceklere tavsiyeler adlı yazı dizisinin bir parçasıdır.
Lviv (İlbav) kenti yeme içme rehberi: Lviv kafe ve restoranları
Bu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilMerhaba çok gezen çocuk biz iki gün sonra lviv ve kiev e gideceğiz toplamda 6 gün sence yanımıza ne kadar para almalıyız?
YanıtlaSilMerhabalar , güzel yazınız için teşekkürler. Menüler genellikle ingilizce diyorsunuz fakat belirttiğinize göre et çeşiti ve içindekiler yazmıyor.İngilizce de konuşamadıklarına göre ne eti olduğunu nasıl sordunuz ? Var mıdır bu konuda bir tüyonuz , teşekkrüerl.
YanıtlaSilOldukça zor oldu tabii. Google translate bayağı yardımcı oldu :)
SilBayramda düşünüyoruz bizde fakat dil gerçekten problem olacak gibi , artık translate'e sığınacağız :)
SilKvas gercekten cok degisik fakat fabrikasyon usulu olanlar yada daha koyu olanlardan ziyade caddelerde bizim motorlarin arkasina baglayip su tasimakta kullandigimiz depoyu sariya boyayip adamlar bardakla satiyor...denemeden gecmeyin.....yemek isiniz cook zor ....sogan corbasi borch ....tatli diye gelen icinde visne receli diyim tuzlu birsey....hey gidi mc donals .....ne sevmistim seni ....kiev merkezde 1 2 donercide olmasi lazimm...d8nyeper nehri 2.dunya savasi acik hava muzesi meydanlari kiliseleri....altgecitlerde satilan domuz etleri.....dondurmalari cok sekerli...markette ulker marka urun bulunca hepsinden almistim ama tatlari bize uygun degil..sulari maden sulari meyve sulari superdi
YanıtlaSilMerhaba biz 23 ocakta doet gunlugune lviv e gıdicez. 3100 grivna yeterlı olur mı sizce. Yoksa bir 150 dolar alalım m ıyanımıza sizce? Gece hayatı restoranlar için yeter mi gezmeye tozmaya 3100 grevna
YanıtlaSilBirde siz ordan mı grevna ya da dolar aldımıx tc den mi aldımız biz burdan grevna aldık ama 60 tl zarardayız kişi başı. Piyasaa grevna yokmuş Diye. Sizce ordan dolar mı alalım tc den mi?
YanıtlaSilMerhaba, dünyanın neresine giderseniz gidin paranızı o ülkede dolar olarak bozdurup yerel para almak daha avantajlıdır. Dolayısıyla tabi ki buradan almayın.
Sil3100 Grivna yeter mi sorusu ise gülümsetti, yeter tabii. Yeter de artar. İnsanlar o kadar maaşla bir ay yaşıyor Ukrayna'da, siz 4 gün şeyhler, sultanlar gibi yaşarsınız :D
Selam, bir kadının Kiev'e tamamen turistik amaçlı gitmesi sıkıntı olur mu? Güvenli midir? Yoksa bir tur şirketi mi tercih etmeliyim?
YanıtlaSilAyrıca bilgiler için teşekkürler :)
Ne harika bir yeme içme yazısı. Cok yardimci oldu. Teşekkürler
YanıtlaSil