Paris'in dünyanın kültür-sanat başkenti yapan Louvre Müzesi'ni ziyaret etmek biraz yorucu ve ağır olabilir. Çoğu ziyaretçinin yaptığı gibi girişten başlayarak tüm salonları sırayla gezmeye kalkarsanız kısa süre içinde fiziksel ve zihinsel bir yorgunluk duymaya başlayacak ve içeride bulunmaktan bunalıp, kendinizi bir an önce dışarı atmak isteyeceksiniz. Bu yanlışa düşmemek için birazdan sıralayacağım önerileri göz ardı etmeyin derim!
Her şeyi görmeye çalışmayın
Öncelikle şunu söylemek gerekir ki, Louvre Müzesi'nin tamamını bir gün içinde gezmeniz imkân ve ihtimal dışı. Benim ilk ziyaretimde yapmaya çalıştığım gibi, müzedeki 35.000 sanat eserinin tek bir günde görüp bitirme çabasına girerseniz, bu çaba sonuçsuz kalacak, boş yere bacaklarınıza kara sular inecektir. Gördüğünüz hiçbir şeyi daha sonra anımsamayacak olmanız da cabası!
Bunun yerine müzedeki 8 büyük salondan en çok ilginizi çeken 2 ya da 3 bölümü seçebilirsiniz. Müzenin bölümleri şöyle: Eski Mısır, Eski Yunan/Eski Roma/Etrüsk, Yakındoğu eserleri, İslamî sanatlar, tablolar, heykeller, dekoratif sanatlar ve baskı eserler/çizimler.
Sanat eserlerinin konularına göre de özel bir ziyaret rotası oluşturmak da mümkün. Örneğin heykel, portre ya da manzara ağırlıklı bir güzergâh seçerek vakitten tasarruf edebilirsiniz. Benim bu önerime uygun olarak, Louvre Müzesi'nin kendi sitesinde "önerilen gezi güzergâhları" bulunuyor. Şu bağlantıya tıklayarak önerilen güzergâhları görebilirsiniz.
Belirli bir ilgi alanınız yoksa ve yalnızca müzenin en önemli eserlerini görmek istiyorsanız Louvre Müzesi'ndeki en önemli eserler başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.
Vakit sıkıntınız varsa ve hızlı bir biçimde müzeyi gezmeniz gerekiyorsa, 90 dakikada Louvre Müzesi yazım tam size göre!
Yalnızca en önemli eserlere odaklanmayın
Çoğu insan, Louvre Müzesi'ni gezmeye gittiğinde doğruca Mona Lisa ve Miloslu Venüs heykeline yönelir. Bu eserlerin elbette görülmesi gerekiyor ama koskoca Louvre'u üç-beş esere indirgemek müzeye büyük haksızlık olur. Müzenin evsahipliği yaptığı 35.000 yapıt arasında sanatsal anlamda Mona Lisa'dan katbekat üstün olmasına karşın onun kadar magazinselleştirilmediği için çoğu insanın varlığını bilmediği yüzlerce parça var.
Hepsinden önce Louvre bir zamanlar Fransa krallarının yaşadığı bir saray. Mimari olarak da görülmeye ve incelenmeye değer. Louvre'un İslamî Eserler bölümü, dünyanın en zengin koleksiyonlarından biri ve özellikle tavsiye ediyorum. Antik Mısır ve Yakındoğu bölümlerinde de çok değerli parçalar bulacağınıza sizi temin ederim.
Kalabalığa takılmayın
Louvre Müzesi, yıllık ortalama 8 ilâ 9 milyon ziyaretçiyle, dünyanın en çok ziyaret edilen mekânı. Yıllardır bu rekoru kimseye kaptırmama konusunda da iddialı. Dolayısıyla müze her daim kalabalık. Ancak kalabalığın doruk noktasına ulaştığı anlar olduğu gibi, görece, müzenin daha tenha ve sakin olduğu saatler de var. Müze sabah 9.00'da açılıyor ve yoğunluk ortalama 11.00 ilâ 16.00 saatleri arasında yaşanıyor. Bu saatler arasında Louvre'a giriş biletini almak için bile çok uzun süreler beklemek gerekecek.
Müzeye açılış saatinde gitmek ya da çoğu ziyaretçinin yorulup akşam yemeği için müzeyi terk ettiği geç saatlerde gitmek çok mantıklı bir hareket. Ziyaretinizi müzenin geç saatlere kadar açık olduğu Çarşamba ve Cuma günlerine denk getirmek de iyi olabilir. Her ayın ilk pazarı ve bazı özel gün/saatlerde müzeye girişlerin ücretsiz olduğunu anımsatmakta yarar var. Böyle bir zamana denk gelirseniz tablo ve heykelden ziyade, bunların önünde biriken insan kalabalığının kafa, omuz ve dirseklerini izleyeceğinize emin olun. Bu günlerde hele ki Mona Lisa ve Milolu Venüs heykeli gibi başyapıtların yanına bile yaklaşmak mümkün olmuyor. Müzenin açılış-kapanış saatleri ve ücretsiz ziyaret günleriyle ilgili bilgiyi Louvre Müzesi ziyaret bilgileri yazımda bulabilirsiniz.
Dersinize çalışın
Louvre Müzesi'nde gerçek rehberli turların yanısıra, elektronik sesli rehberler de veriliyor. Eserin kodunu bu rehbere girdiğinizde kulaklıktan size o eserle ilgili bilgiler ve o eserin neyi anlattığı anlatılıyor. Ancak var olan diller arasında Türkçe ne yazık ki yok. Eğer İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca, İtalyanca, Korece veya Japonca dillerinden birini biliyorsanız bu hizmetten yararlanabilirsiniz. Eğer çok şanlıysanız Türk turist kafilesine denk gelebilir ve rehberin anlattıklarına gizlice kulak verebilirsiniz :)
İnternet'te ilgilendiğiniz eserlerle ilgili bir önaraştırma da yapabilirsiniz. Örneğin Mona Lisa'nın, Miloslu Venüs'ün kim olduğunu, nerede ne zaman yapıldığını, sanatçının kim olduğunu vb. önceden öğrenerek eserin önüne giderseniz, eserden aldığınız zevk çok daha fazla olacaktır.
***
Bu yazı Louvre Müzesi Gezi Rehberi yazı dizisinin bir parçasıdır. Louvre Müzesi ile ilgili daha fazla bilgi için bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder